Satakunnan muuttuvat suomaat: turvetuotannosta kohti elinkeinoja ja merkityksiä (SATUMAA)

Hankkeessa hahmotetaan Satakunnan suoalueiden nykytilanne ja tulevaisuuden mahdollisuuksia ympäristön ja ekologian, talouden sekä sosiaalisen ja kulttuurisen ympäristön näkökulmista. Kokoamme ja lisäämme tietoa suoalueista ja niiden käytön mahdollisuuksista ja merkityksistä osana satakuntalaisten elämää. Tavoitteena on tukea turvetuotannosta poistuvien suoalueiden uutta monikäyttöä ja oikeudenmukaista siirtymää huomioiden kansainväliset, kansalliset ja alueelliset luonto- ilmasto- ja vesiensuojelun tavoitteet.

Hanke keskittyy erityisesti kolmen case-alueen avulla tarkentamaan kokonaiskuvaa yksittäisen suoalueen käyttöön liittyvistä mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista. Hankkeen kohdealueiksi ovat alkukartoituksen perusteella valikoituneet suoalueet eri puolilta Satakuntaa: Euran ja Eurajoen kuntien alueella sijaitseva Lamminsuo-Kahalansuo, Säkylän Köyliössä sijaitseva Kakkurinsuo sekä Kankaanpään Honkajoen Puuojankeidas-Lakkikeidas. Näillä suoalueilla on tällä hetkellä useita käyttömuotoja: osalta nostetaan turvetta ja osa on siirtynyt tai siirtymässä erilaisiin jälkikäyttömuotoihin.

Hankkeen sidosryhmiä ovat maanomistajat, turvetuottajat ja turvetuotantoon välillisesti liittyvät elinkeinonharjoittajat, järjestöt, kunnat ja viranomaiset. Suoalueilla on merkitystä myös lähialueen asukkaille ja virkistyskäyttäjille. Tulevaisuuden suonkäyttäjät eli lapset ja nuoret ovat mukana hankkeessa.

Lisätietoja

Tutkimusprofessori Anu Lähteenmäki-Uutela, Suomen ympäristökeskus Syke
etunimi.sukunimi@syke.fi

Julkaistu 24.7.2024 klo 10.28, päivitetty 24.7.2024 klo 10.22

Aihealue:
Kohderyhmä: