Uutinen 16.12.2014 klo 9.19
Itämereen on virrannut viime viikon aikana suuri määrä varsin suolaista vettä. Suomen ympäristökeskuksen johtavan tutkijan Kai Myrbergin mukaan ilmiötä voidaan jo pitää merkittävänä suolapulssina. ”On arvioitu, että pulssin aikana ainakin 170 kuutiokilometriä vettä on virranut Itämereen. Lopullista pulssin kokoa ei vielä voida sanoa, sillä virtaus jatkuu edelleen”, Myrberg sanoo. "Tällä hetkellä Itämereen virtaa todella suolaista vettä." Suolapulssin toivotaan parantavan erityisesti Itämeren pääaltaan hapettoman pohjan tilannetta.
Suolapulssi edellyttää usean päivän tai jopa viikon jatkuvaa virtausta, jossa raskasta suolaista vettä työntyy Itämereen Pohjanmereltä. Tanskan salmien jälkeen Itämeren pohja muodostaa kynnyksen, jonka yli raskas suolavesi ei usein pääse nousemaan. Edellinen suuri suolapulssi tuli Itämerelle 2003, mutta pienempiä, merkitykseltään vähäisempiä pulsseja on tullut aika-ajoin sen jälkeenkin.
”Uudella suolaisella vedellä on monenlaisia vaikutuksia Itämerelle. Pääaltaan pohjan hapettamisen lisäksi pulssi voi työntää hapettoman pohjaveden edemmäs kohti Suomenlahtea ja siellä pohjan hapettomat alueet voivat kasvaa”, Myrberg kertoo. Hapettomasta pohjasta vapautuva fosfori voi puolestaan pahentaa Suomenlahden leväkesiä. Pulssin vaikutus on nähtävissä Suomenlahdella aikaisintaan yli puolen vuoden kuluttua.
Lisätietoja
Kai Myrberg, johtava tutkija, Merikeskus
p. 0295 251 441, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi