Suomen ympäristökeskus saavutti tulossopimuksen vaikuttavuustavoitteet

Uutinen 3.6.2024 klo 12.44

Suomen ympäristökeskus (Syke) on saavuttanut ympäristöministeriön tulossopimuksen vaikuttavuustavoitteet kokonaisuutena hyvin, kertoo Syken tilaama vaikuttavuusarviointi. Arviointi kohdistui osaan Syken toiminnasta tulossopimuskaudella 2020–2023.

Gaia Consulting Oy:n toteuttamassa arvioinnissa tarkasteltiin Suomen ympäristökeskuksen toimintaa uuden kansallisen luonnon monimuotoisuuden strategian ja valtakunnallisen elinympäristöjen Helmi-suojeluohjelman valmistelussa ja toimeenpanossa. Lisäksi arvioitiin Syken toimintaa sisävesien ja Itämeren tilan parantamiseen tähtäävien ohjelmien valmistelussa, toimeenpanossa ja vaikuttavuudessa.

Arvioinnin johtopäätösten mukaan Syke on menestynyt erinomaisesti tieteellisen ja laadukkaan tiedon tuotannossa. Tietoa on välitetty yhteiskunnan eri toimijoiden käyttöön useita reittejä pitkin. Syken työn tuotokset havaittiin laadukkaiksi ja oikeille sidosryhmille kohdennetuiksi. Yhteistyö tärkeimpien sidosryhmien suuntaan on ollut sujuvaa.

Arviointi korostaa Syken tärkeää roolia luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa sekä vesistöjen ja merien tilan parantamisessa Suomessa. Työn tärkeimpiä vaikutuksia ovat arvioinnin ajanjaksolla olleet yhteiskunnan osaamisen ja valmiuksien kasvu luonnon monimuotoisuuden sekä vesien ja merien suojelussa sekä tiedon siirtyminen päätöksenteon tueksi tehokkaampien toimenpiteiden suunnitteluun ja toteutukseen. Syken arvioidaan onnistuneen tulossopimuksen vaikuttavuustavoitteisiin nähden kokonaisuutena hyvin.

Yhteistyökumppanit ja sidosryhmät kasvattavat tutkitun tiedon vaikuttavuutta

Syke palvelee tutkimustiedollaan monipuolisesti eri sidosryhmiä, joita ovat muun muassa valtioneuvosto, aluehallinto, kunnat, maakuntien liitot, tiedotusvälineet, kansalaisjärjestöt, yritykset sekä yksityiset kansalaiset. Tietoa välitetään kohderyhmille muun muassa avoimien tietokantojen, viestinnän, julkaisutoiminnan ja tapahtumien sekä koulutusten kautta.

Syken toiminnan vaikutukset yhteiskunnassa perustuvat monipuoliseen yhteistyöhön. Varsinaiset toimenpiteet luonnon tilan parantamiseksi ovatkin muiden toimijoiden vastuulla. Arvioinnin perusteella Syke on haluttu ja hyvä yhteistyökumppani, jonka verkosto-osaaminen on vahvaa. Tärkeimmät yhteistyökumppanit arvioinnin painopistealueilla ovat ohjaavat ministeriöt ja ELY-keskukset.

Tutkitun tiedon merkitys kasvaa ympäristöpoliitikan myllerryksessä

Lähivuosina on odotettavissa, että tarve valtakunnalliselle näkemykselle ja ohjaukselle koskien luonnon monimuotoisuutta sekä vesien ja merien tilaa liittyvää tietoa ja sen hyödyntämistä kasvaa merkittävästi. Samoin kasvaa tarve päätöksenteon tuelle ja erilaisten intressien yhteensovittamiselle.

"Syken tavoitteena on tehdä mahdollisimman vaikuttavaa tutkimusta ja asiantuntijatyötä. Julkaistu arviointi antaa meille runsaasti eväitä Syken yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kehittämiseen, käytännön suunnitteluun ja arviointiin yhdessä keskeisten sidosryhmien ja tiedon hyödyntäjien kanssa", toteaa palvelujohtaja Heli Karjalainen.

Lisätiedot:

Kehittämispäällikkö Sanna-Riikka Saarela, etunimi.sukunimi@syke.fi

Arvioinnin toteutti Gaia Consulting Oy, ja se kesti lokakuusta 2023 helmikuuhun 2024. Arviointiin sisältyi kirjallisen aineiston analyysi, verkkokyselynä toteutettu kyselytutkimus, haastatteluita, työpajoja sekä vaikuttavuuspolkutarkasteluita. Kiitämme kaikkia haastatteluihin ja kyselyyn osallistuneita sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneita arvokkaasta panoksesta arviointityöhön!

Voit tutustua raporttiin tarkemmin täällä (pdf)


Kohderyhmä: