Jokien virtaamat nousseet paikoin kevättulvan tasolle Lounais- ja Etelä-Suomessa

Tiedote 15.12.2011 klo 9.23
  Valunta
 

Etelärannikon tulvariskialueet 
merkitty tummansinisellä.

Viime päivien sateet ovat nostaneet jokien virtaamia Etelä- ja Lounais-Suomessa. Etelärannikon pienissä joissa virtaamat ovat nousseet paikoin kevättulvan tasolle.

Joulukuun aikana etelärannikolla on satanut jopa 80 mm, enemmän kuin kertaakaan viimeisen 50 vuoden aikana. Kun myös marraskuun loppu oli sateinen, on esimerkiksi Kiskonjoella virtaama noussut kevättulvaa vastaavaksi. Myös Uskelanjoen ja Sirppujoen virtaamat ovat kasvaneet keskimääräisen kevättulvan suuruisiksi ja niiden virtaamat kasvavat ennusteen mukaan vielä tänään torstaina. Uskelanjoen vesistöalueella Salon Karjaskylässä tulviva vesi vei viikonloppuna mennessään Vähäjoen ylittävän sillan.

- Talvitulvat ovat juuri niitä ilmiöitä, joiden ennustetaan lisääntyvän ilmaston muuttuessa. Kun sateet tulevat vetenä eivätkä lumena, virtaamat joissa kasvavat ja aiheuttavat tulvavaaran, johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Lähipäivinä virtaamat nousevat vielä hieman niissä etelärannikon joissa, jotka lähtevät järvirikkailta alueilta, kuten Karjaanjoella. Loimijoessa virtaamien ennustetaan noussut tasolle 130 m3/s Maurialankoskessa ja tämä aiheuttaa tulvia alaville rantapelloille.

Virtaamat kasvavat ennusteiden mukaan enää vähän ja ovat tänään tai huomenna maksimissaan 130-150 m3/s ja kääntyvät sitten laskuun.  Porissa vedenkorkeus on noussut tasolle 1,0 m eli 75 cm yli ajankohdan keskitason johtuen lähinnä merivedenpinnan noususta. Vedenpinnan nousu Porissa on nyt pysähtymässä ja kääntynee laskuun huomenna tai ylihuomenna. Pori on yksi niistä alueista, jotka kärsivät helposti tulvariskeistä, kun sateet jatkuvat pitkään. Ennusteen mukaan lämpenevä sää sulattaa lumia Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla ja nostaa virtaamia siellä.

Lisätietoa

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 040 561 5533, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Vanhempi tutkija Ari Koistinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, 
puh. 040 861 7724, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hydrologi Noora Veijalainen, Suomen ympäristökeskus SYKE, 
puh. 0400 148 545, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus SYKE, 
puh. 040 861 7743, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Aihealue:
Kohderyhmä: