Miten kotitalouden ruokakorilla voi vaikuttaa vesistökuormitukseen?

Uutinen 19.9.2018 klo 16.42
Miten kotitalouden ruokakorilla voi vaikuttaa vesistökuormitukseen. Kuva: Ilkka Sammalkorpi
Hoitokalastusta. © Kuva: Ilkka Sammalkorpi
Hallituksen kärkihanke -logo

Minkälaisia ovat erilaisten ruokavalioiden ilmasto- ja vesistövaikutukset? Entä kuinka suomalainen maatalous vastaa kysynnän muutoksiin? Miten valmistan ruokaa särkikaloista? Näihin ja lukuisiin muihin kysymyksiin haetaan vastauksia Maa- ja kotitalousnaisten ja SYKEn koordinoiman Vesistökunnostusverkoston yhteisessä Ruokahukka ruotuun, katse vesistöihin -hankkeessa.

Miten kotitalouden ruokakorilla voi vaikuttaa vesistöihin?
Vertaa 2 hengen päivän ruokakassien vaikutuksia ruoankulutuksen fosforipäästöihin. Kuva päivitetty 24.9.-18 Koko kuva!

Hanke pyrkii tuomaan esille omien valintojen vaikutuksia vesistöjen tilaan. Tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä, lisätä ymmärrystä ruokavalion ympäristövaikutuksista ja aktivoida vapaaehtoista vesienhoitotyötä havainnollistamisen ja viestinnän avulla.

Ruokavalion ja ruokahävikin vesistövaikutusten lisäksi hankkeessa tuodaan esille erilaisia vesiensuojelu- ja vesistökunnostustoimenpiteitä kuten luonnonmukainen peruskuivatus, hoitokalastus sekä vesikasvien poisto.

Hankkeen aiheisiin on helppo tutustua nettisivuilta löytyvien materiaalien sekä webinaarien avulla. Webinaarisarjan ensimmäinen jakso lähetetään 10.10.2018 ja viimeinen 30.1.2019. Tarkempi ohjelma löytyy hankkeen sivustolta. Keskustelua luotsaavat SYKEn asiantuntijat.

Ympäristöministeriö on rahoittanut hanketta Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevasta ohjelmasta. Hanke toteuttaa hallituksen Kiertotalouden läpimurto ja puhtaat ratkaisut käyttöön -kärkihanketta.

Ruokahukka ruotuun -hankkeen logot

Lisätietoa

Tutkija Mirjami Kuoppala, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Linkkejä


Kohderyhmä: